Šest načina da postanete i ostanete motivisani u malom biznisu


- Naučite kako da motivišete sebe i postignete poslovne ciljeve -

Biti i ostati motivisan je veoma važno, bilo da se trudite da postignete postavljeni cilj, započinjete novi poduhvat, ili upravljate dnevnim operacijama u svom poslovanju. Nedostatak motivacije može negativno da utiče na vaše samopouzdanje, i naruši potencijal za uspeh. I obrnuto, što ste više motivisani, pokrenućete veći zamah napretka, pa će vam biti lakše da se uhvatite u koštac sa ambicioznim ciljevima, i dostignete više nivoe uspeha.

Pokušajte, zato, da sledite narednih nekoliko saveta, koji će vam pomoći da postanete motivisani, oporavite se od motivacione krize, i pozicionirate tako da svi vaši ciljevi budu dostižni.

1. Posvetite sebe cilju

Iako nedostatak motivacije ne mora da ima veze sa specifičnim ciljem, imati ga – pomaže da postanete motivisani. Pametno postavljanje cilja znači da cilj definišete, objasnite sebi važnost cilja, i napravite plan aktivnosti za njegovo dostizanje. Ukoliko podelite udaljene ciljeve na nedeljne, ili čak dnevne korake i akcije, napredak koji ostvarujete svakog dana pomoći će vam da se vaša volja pokrene i postanete motivisani za održavanje kontinuiteta procesa.

2. Oživite prošle uspehe

Sećate li se kakvo je osećanje kad se nešto značajno postigne, završi ključni posao, ili donese važna odluka? Provedite neko vreme razmišljajući o procesu kroz koji ste tada prošli, radu koji ste uložili, i "ukusu pobede". Oživljavanje nekih od vaših najboljih trenutaka pomoći će vam da savladate prepreke i krenete u akciju.

3. Pronađite inspiraciju u drugima

Uvek postoje oni koji su putem kojim idete prošli pre vas, suočili se sa izazovima, i izašli kao pobednici. Odvojite vreme za odavanje priznanja energiji i posvećenosti drugih, preispitajte kako su oni prebrodili izazove sa kojima su se sreli. Ovo može biti motivišuće, i istovremeno vam dati kreativne ideje za prevazilaženje problema sa kojima se vi suočavate.

4. Pokušajte sa novim pristupom

Napredak obično stvara rutine, rutine mogu da dovedu do dosade, a dosada da prouzrokuje gubitak motivacije. Ako rutinski poslovi umanjuju vašu energiju, možda je vreme da malo "protresete" stvari. Pokušajte da promenite način na koji obavljate poslove, vreme u kojem ih obavljate, ili čak kako razmišljate o njima. Počnite da preispitujete svoje uobičajene procese i uvodite novi stil mišljenja, kako biste ignorisali samozadovoljstvo i obnovili motivaciju.

5. Pronađite saradnika

Imati nekoga ko će da vas ohrabri, podrži, i postavi izazove, može da bude uspešan način za postizanje i održavanje motivacije. Kada poveravate drugome da nešto uradi, vi se više ne borite sasvim sami. Ta osoba i računa na vas, a većina ljudi dobija povećanu motivaciju da deluje kad postoji šansa da razočaraju još nekoga, osim sebe samih.